Strasbourgul e orașul pe care îl iubesc cu foc și dor de acum 13 ani când l-am descoperit. De atunci revin la el cu regularitate și cu aceeași pasiune din prima zi. L-am văzut topindu-se de căldură și zgribulit de ger, sufocat de turiști în decembrie și pustiu în pandemie, redus la teroare după atacurile armate de acum câțiva ani, tăcut noaptea târziu și tulburat adesea de grevele francezilor, acoperit de nori sau strălucind sub soarele blând al primăverii. Drept urmare, mi-am spus că aș putea pune toate experiențele și gândurile mele despre acest orășel într-un articol care să fie de folos oricui vrea să-l viziteze. Iată, așadar, ce cred eu că ar fi de zis despre Strasbourg, simplu și la obiect, că scurt mi-e imposibil.
CUM SE AJUNGE AICI
Ruta cea mai comună e prin Basel/Mulhouse/Freiburg. De acolo cel mai scurt e cu trenul – site Ter Grand Est, bilete online sau în gară la automate. DAR gara nu e în aeroport. Și nici în Basel, cum te-ai aștepta. Adică e gară și acolo, dar n-am luat niciodată trenul spre Strasbourg de acolo, nici nu știu cum se ajunge. În schimb: se iese din aeroport pe ieșirea ce dă în Franța – da, aeroportul „din Basel” e așezat pe teritoriul a trei țări – Elveția, Germania și Franța și sunt indicate ieșirile către fiecare dintre cele 3 țări, după preferințe. Dar să revenim: ieșim spre Franța și vedem imediat în față și un picuuuț la stânga stația autobuzului ce ne duce la gara St. Louis. Cursa costă 2,5 euro și durează maxim 10 minute. E gara cea mai apropiată de aeroport. De acolo sunt trenuri spre Strasbourg din oră în oră sau chiar și la 30 min. Biletul costă 26.5 euro.
Trenul trece prin Mulhouse și Colmar, pentru doritorii de un circuit cu opriri multiple. Nu cunosc orășelele, am vizitat și eu Colmarul o singură dată, ca turist. De… trebuie să aibă și ceva dezavantaje îmbinarea turismului cu munca. În sensul că mai multă muncă, mai puțin turism.
La Strasbourg ajungeți în Gare Centrale care e la 5 minute pe jos de „principalele atracții” ale orașului – Petite France, Place Kleber, Barage Vauban, catedrala (desigur), restaurante, magazine și hoteluri pe alese.
Alternative: Strasbourgul are aeroport, dar e mai mult aeroport regional. De la București zboară Taromul, dar doar în săptămânile de sesiune plenară a Parlamentului European, lunea dimineața cu retur joi noaptea. Și din câte știu, prețul e ridicol de scump.
Mai puteți zbura la Frankfurt și de acolo să veniți cu un autobuz-navetă Lufthansa. Pe site apare cu codul XER. Face cam 3h, parcă. Sau de la Frankfurt sunt trenuri, dar atenție că trenurile germane au întârzieri mari și dese (șocant, știu).
O altă variantă pe care am testat-o și eu o dată: zburați la Karlsruhe/Baden Baden și de acolo fie mergeți la gara Karlsruhe și luați un tren (sunt dese), fie comandați un serviciu de navetă. Noi am găsit atunci la 80 euro, dar din păcate nu am păstrat datele de contact. Nu știu dacă merită sau nu, e doar o alternativă.
UNDE SĂ STAȚI
Precizare – Verificați calendarul sesiunilor parlamentare pe site-ul Parlamentului European și NU mergeți la Strasbourg când e sesiune plenară (o dată pe lună, de obicei, de luni până joi). Atunci prețurile la hoteluri explodează, fiindcă deodată se cazează câteva mii de funcționari și deputați europeni.
Precizare 2 – Atenție la apartamentele particulare gen AirBnb. Am stat de 2 sau 3 ori și dintre experiențe amintesc doar așa: așteptat 20 minute în fața apartamentului să vină agentul cu cheia, deși am anunțat că suntem cu copil și ajungem fix la ora X (majoritatea apartamentelor sunt gestionate de agenții); altă dată, printre condițiile scrise cu litere minuscule era și faptul că plăteai 10 euro dacă murdăreai vreun prosop cu… rimel!!! Am anulat în secunda doi și le-am transmis că sunt nerușinați.
Revenind la hoteluri:
Recomandarea NO. 1 BOMA – cel mai drăguț, cochet și simpatic. Iar dacă ați ignorat precizarea nr. 1 și veniți când e plenara PE, aveți șanse să dați la lift peste Roberta Metsola, președinta Parlamentului European.
Altele: Best Western Monopole Metropole, la 2 pași de gară
Ibis Halles, Novotel Halles
Ibis Gare
Mercure
Adagio Apart Hotel
Orice Ibis sau Ibis Styles
Să fiți pregătiți, camerele de hotel sunt mici… foarte mici. Cine a fost la Paris știe.
Pentru cine vrea își permite să se răsfețe: Maison Rouge (Autograph Collection by Marriott) sau Hotel Diana Dauphine, tot în zona centrală.
UNDE SĂ MÂNCAȚI
Dacă e să mâncați o singură masă în Strasbourg, să fie CORDE A LINGE în inima Petite France. Merg cu religiozitate acolo de 13 ani și Spaetzlele Taffetas sunt exact la fel de delicioase. Musai cu o mică salată lângă și un cidru brut (cald dacă e iarnă).
La 2 pași de Corde a Linge e EAST CANTEEN – bucătărie asiatică delicioasă, porții mari, nu mai e nimic de zis.
Tot pe acolo – SANTA ELENA – și aici sunt șanse mari să dați peste vreun eurodeputat român sau străin. Bucătărie sud-americană de excepție, mi se face poftă doar când mă gândesc. Musai de încercat ceviche.
Tradițional alsacian? Au Daufin / Cave Gurtlerhoft – à côté de catedrală. Comandați-vă o poêlée tradițională sau o Tarte flambée și neapărat o creme brulée ca la carte. Dacă sunteți fani brânzeturi împuțite franțuzești, musai să încercați specialitatea locală – Munster – dar atenție, or să vă miroasă hainele sufletul și a doua zi.
Ceva special? LE BANQUET DES SOFISTES – de la catedrală în jos peste râuleț și încă doi pași – recomand la prânz, meniul zilei, altfel prețurile sunt la alt nivel. Dar și mâncarea e tot la alt nivel, deja trecem în bucătăria franceză sofisticată. Și merită.
Din aceeași serie a specialităților, la o plimbare de 15 minute de centru – LES INNOCENTS – încercați foie gras și, de altfel orice doriți, sunt toate divine.
Și… nu în ultimul rând, poate vreți fondue. Noi am încercat 3 localuri de fondue, toate 3 au fost bune, dar m-a cucerit definitiv L’Epicier Grand Cru, pe Grand Rue. Celelalte două sunt Le Dahu și La Cloche à Fromage. La acesta din urmă recomand să vă faceți rezervare cam pe când vă luați și biletele de avion ca să prindeți loc. Glumesc. Oarecum.
Vreți ceva mai simplu? E plin de boulangeries cu toate deliciile – sandvișuri, croissante, torsade cu pepite de ciocolată, muffins înecate în nutella sau în cremă de fistic. De încercat musai:
– mini-sandvișurile Mauricette cu canard de la Poulaillon, la Homme de Fer. Nu vă amăgiți, luați 2 că sunt mici și dacă primul vă potolește foamea, al doilea intră de poftă.
– dacă e iarnă, găsiți peste tot Mannelles nature sau cu pepite de ciocolată. Au forma omului de turtă dulce (Mannelle), dar sunt făcuți din aluat dulce de patiserie. Again, o nebunie! Musai cu un grand cafe au lait lângă
Un desert special?
- Înghețata Amorino, la 2 pași de catedrală. Dacă e iarnă, au inventat tot felul de combinații cu wafe calde, ciocolată caldă etc. Dacă e vară… well… enjoy!
- Un macaron varianta grand de la boulangeriile Paul
- În Place Broglie găsiți cofetăria Barthelemy. Încercați prăjitura balle de tennis. O să vreți să vă întoarceți.
- Castanele de ciocolată de la Jeff de Bruges – sunt două ciocolaterii Jeff de Bruges în centru, o să dați de ele la un moment dat. Nu vă lăsați deturnați de altceva. Încercați o castană. Doar dacă vă place ciocolata.
Cam asta ar fi cu mâncarea. Mai e ceva de zis?
Ah, poate vreți doar să beți ceva? Încercați THE STORK, la doi pași de Homme de Fer, unul din localurile preferate ale eurocraților – asistenți, consilieri etc. – în săptămânile de sesiune plenară.
Enjoy!
CE SĂ VIZITAȚI?
A, poate vreți să și vizitați ceva? Puteți începe cu catedrala, musai venind dinspre Place Gutenberg / Rue des Arcades. Priveliștea aceea nu poate fi egalată de nimic. Urcați în turn. Merită.
Faceți o plimbare cu vaporașul. O să treceți pe lângă cartiere cu case spectaculoase și catedrale superbe și ajungeți până la Parlamentul European care e și el în sine o construcție spectaculoasă.
Puteți vizita și Parlamentul – luați tramvaiul E până acolo. Plimbarea cu tramvaiele e parte din experiența locală și vă dă ocazia să admirați în câte feluri poate fi frumos acest oraș.
Rătăciți-vă pe străduțele din Petite France și din toată zona centrală, admirați vitrinele (nu doar dacă e Crăciun), intrați la Galeriile Lafayette și la FNAC (o librărie imensă, pe 3 etaje – cărți, electronică, jocuri etc.). Strasbourg e o bijuterie în sine, fiecare străduță, fiecare clădire e un obiectiv de bifat.
Dacă v-a luat frigul, dați o raită prin Galeriile comerciale Les Halles – un mall la doi pași de centru. Magazine faine, decoruri mereu în schimbare, locuri de relaxare.
Un singur muzeu recomand personal – Muzeul de Artă Modernă, care e unul dintre cele mai mișto pe care le-am văzut vreodată. Acum, de exemplu, are o super-expoziție interactivă despre SIDA de la apariția bolii până azi, cu poveștile marilor artiști care s-au îmbolnăvit și niște imagini de un impact extraordinar. E un muzeu unde mă întorc cu drag măcar o dată pe an.
DIVERSE
Nu, zona gării nu e periculoasă, deși poate părea așa. Pentru liniște și siguranță, aș evita eventual tot ce e la dreapta gării (cum stai cu spatele la gară), înspre Porte Blanche. Deși am stat de vreo două ori și pe acolo la un hotel (Adagio Access, parcă – nu e nici el o alternativă rea) și nu m-a deranjat nimeni nici măcar cu o privire. Sunt mulți imigranți și SDF (persoane fără adăpost), dar o să îi vedeți și pe Rue des Arcades și sunt inofensivi, de obicei.
Atenție la biciclete. Strasbourgul e un mic regat al lor. Puteți închiria dacă vreți, pistele lor sunt o încântare, dar oricum ar fi, vedeți că bicicliști sunt mulți și circulă cu viteză.
Câte zile? Eu mai descopăr lucruri și acum, după 13 ani. Știu un prieten care a venit pentru câteva ore și i-a plăcut atât de mult încât și-a căutat cazare peste noapte și a mai rămas o zi. Da, îl puteți vedea într-o zi, dar cu siguranță merită mai multe.
Fapt puțin cunoscut: Strasbourgul pare, dar nu e un oraș atât de sigur. Rata de criminalitate în cartierele de imigranți de la periferie este una din cele mai mari din Franța. Cele două lumi nu se întâlnesc prea des, însă, așa că nu prea vedem acea față a orașului nici măcar noi, care mergem acolo cu regularitate.
Bonnes voyages à toutes et à tous !